Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jellemzés

2008.08.21

VASS LÓRÁNT: Tevékenységemről…

Alkotásaimat az emberek „türelemüveg”-ek néven ismerik, de nevezik türelempalacknak és türelemmunkának is. Már a 16-ik századtól kezdve találunk feljegyzéseket (Selmecbánya, Körmöcbánya, Sopron, Debrecen) melyeket bányászok vagy rabok készítettek. Európa nyugati részén a fekvő, a mi tájainkon az álló palack volt ismertebb. Legtöbbször Jézus szenvedését, a Kálváriát, vagy a kor bányászati technológiáját felidéző művek készültek.

Ahogy a titok készül A palack formája és a belső paraméterei meghatározzák a lehetséges művet. Először papíron megtervezem, majd elkezdődhet az alkatrészek kifaragása fából. Csiszolás és lakkozás után beépítem az üvegbe, különféle saját készítésű szerszámok segítségével. Mindegyik tárgy kis részekből áll, melyek egyesével beférnek az üveg száján. 1999 őszétől próbálom a szabad időmet aktívan tölteni ily módon. Olyat szeretnék alkotni, amire csak kevesen képesek. Legtöbbjéhez az ötletet a környezetemben lévő életforma adta. Van, amikor a talált üveg adja az ötletet, hogy mit lehetne beépíteni, máskor meg az ötlethez keresem a megfelelő formájú üveget. Van köztük népi, meg vallásos témájú is. Az egész egy fakereszttel kezdődött, és ahogy készültek a munkák, úgy csiszolódott, finomodott a technika, a tárgyak alakja és formája is.

Az üvegeim az alábbi sorrendben készültek: kereszt, kereszt feszülettel, gémeskút, karosszék, madár, hintaló, bölcső, szekér, Eiffel torony, tájkép, virág, bicikli, székely kapu, hajó, madár kalitkában, szántóeke, teleszkóp, egy kínai szimbólum (jin-jang), csillár, támlás pad, kerti pihenő, ökrös szekér, menóra, gőzmozdony, rokka, gyékényből fonott kis kosár, kőből készült virágtartó és egy vérző kőszív. Ösztönzően hatot rám és sokat segített Bocskai Vince, Szovátán élő szobrászművész. Első és önálló kiállításomat az ő és a családja segítségével sikerült megvalósítanom. Kiállításaimat ÜVEGBEZÁRT VALÓSÁG címmel rendeztem. Mindenütt nagy érdeklődés és figyelem kísérte, melyet hűen tükröz a vendégfüzet. A hobbimnak a jövőben is szeretnék hódolni. Terveim között szerepel egy kis parasztház és egy kőoszlopos kerítés.

Kiállításaim: Erdély: 2000 nyarán a szovátai református egyháznál, 2000 szeptemberében a szovátai Teleki Oktatási Központban, 2000 decemberében Nyárádremetén, 2002 májusában Csíkszentdomokoson. Magyarország: 2003. júliusában a kapolcsi „Művészetek Völgye” fesztiválon, 2003. augusztusában a „Hegyháti Napok” rendezvényen vettem részt Vasváron, 2004. márciusában a sümegi Művelődési Központban 2004. júliusban újra a kapolcsi fesztiválon, 2004 szeptemberében a kispesti Szabó Ervin könyvtárban.

Műveimet továbbra is szeretném bemutatni, ha erre lehetőség adódik, és találok segítő szándékú embereket. Kiállításaimra önköltségen és a barátaim segítségével sikerült eljutnom.

A titok ára: --különféle nemes faanyagok: vadcseresznye, éger, dió, juhar, fenyő és bükk --ragasztásuk egyszerű faragasztóval történik -

-lakkozásukhoz egykomponensű lakkot használok -

-különböző acélhuzalok a fekvő üvegek állványaihoz -

-üvegek és az IDŐ.

Remélem, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődésüket.

Végül néhány szót magamról is: Erdélyben születtem a Maros megyei Nyárádszeredán 1977. Április 21-én. Az iskolát szülőfalumban Nyárádremetén, majd a középiskolát Székelyudvarhelyen a Kós Károly Iskolaközpontban végeztem. Ugyanitt szereztem a szerszámlakatosi képesítésemet is. Dolgoztam, mint kőfaragó, kőműves, voltam kazánfűtő, jelenleg minőségellenőrként dolgozom egy autóalkatrészeket fényező cégnél.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gyimes

(Nimród, 2019.06.13 23:13)

Hányszor visszanézek... Hiába.. Minden a régi. Ugyanugy megvan az űr, amit hagytál, s ugyanúgy nézegetem az üvegjeidet, mint készítésük idején. Egy kis csodát alkottál, ... de hiszem, a csodának egykor mindannyian részesei leszünk. S akkor eltűnik majd az üres űr. Isten legyen veled és velünk.

minden megvaltozott...

(monika, 2015.04.25 20:56)

Mar semmi sem lessz olyan mint regen. Mar hat eve hogy itthagytal minket, es egy eve hogy edesapam is utanad ment. Az ember neha csak sodrodik az arral, lat szerencsetlensegeket, baleseteket,ahol valaki valakit elveszit, sajnalja oket, eggyutteraz veluk, de mindaddig amig nem eli at ezek valamelyiket, nem tudja felmerni hogy ezek milyen mely sebet hagynak az erintettek lelkeben. Nem is tudom elmondani milyen nagyon hianyoztok. Nyugodjatok bekeben.

Későre is de nem elfeledve...

(Csaba, 2014.05.18 20:34)

Igen, 5 éve már, hogy nem lehet köztünk egy olyan ember, akiről mindig csak jót lehetett mondani. Segitőkész, talpraesett, dolgos ember volt. Az idő múlik, de az emlék nem fakul. R.I.P

"Túl sok jó ember maga is meghal kissé, amikor elveszít valakit."

Ben Sherwood

Megemlékezés

(Nimród, 2014.04.13 19:06)

Holnap imádkozunk éretted az 5. évfordulós szentmise keretében. Bízom benne, Isten szeretetének örvendhetsz már rég, s boldog viszontlátásban lehet majd részünk. Édesapával pedig - akit a tegnap temettünk el melléd - már találkozhattál. Isten legyen örök jutalmatok.

Keserű emlék...

(Csaba, 2013.04.14 19:10)

Már négy év telt el azóta a szomorú nap óta, négy év szállt el, mint egy madár, de csak az idő telik, az emlékek maradnak.Az évnek ezen a napján eszembe jut sok olyan emlék, mely rólad szól, ezek mindig megmaradnak, mindig velem lesznek...

“Nem az számít, hogy a leggazdagabb ember legyek a temetőben. Ami igazán számít nekem, hogy úgy térjek nyugovóra éjszaka, hogy valami csodálatosat alkottunk.” (Steve Jobs)

...még egy

(Csaba, 2012.04.14 12:54)

Egy év…ismét…és ismét április…ismét emlékek. Rossz érzésekkel. Hiányzik az az ember, aki sose volt szomorú, a jókedv életstílusa volt, pörgött, dolgozott. Hiányzik az az ember, aki felkeresett, akárhányszor haza jött, akivel mindig volt közös témánk. Ilyenkor csak kifele bámulok és arra gondolok: bárcsak rossz álom lenne és felébrednék, és ismét mosolyogva jönne hozzánk az az EMBER…

" Mindannyian saját, eredeti gondolkodásmóddal születünk, gyakran mégis utánzóként halunk meg.” (Erich von Däniken)

...és még egy év

(Csaba, 2011.04.21 09:20)

És már megint egy év telt el, a második, hogy te már nem vagy. Furcsa, hogy akárhányszor magyar rendszámú, bordó Opelt látok felkapom a fejem és különleges érzések kavarognak bennem. Még most se tudom teljesen felfogni, de sajnos az már tény, hogy többet nem beszélgethetünk, mint oly sokszor. Emléked szeretettel örzöm, kedves barátom.

"Amit tett, gondolt, létrehozott, annak mi is része lettünk:
a megsemmisülése után bennünk él tovább."

Hank Jeff

vnimi74@yahoo.com

(Nimród, 2011.01.22 09:03)

Kedves Öcsém! Legalább ez a vituális kiállítás megmaradt eddig - az oldal kezelői jóvoltából - a tieid örömére. Ma is szomoruság fog el, ha arra a napra gondolok.. Kívánom, hogy Isten szeretete töltsön el szüntelen, hogy Nála légy.
Requiescat in pacem!

tiborc75@gmail.com

(Barátod, 2010.06.21 11:55)

Kedves barátom,öszintén hiányzol...
Örülök,hogy a barátja lehettem,egy igencsak értékes embernek és nagyon fáj,hogy ilyen hamar vége lett...
Szivemböl kivánom,nyugodjál békében.

malomfala@citromail.hu

(iboly, 2010.03.22 19:33)

Az élet tisztelője és csodálója életre tanit másokat is!! A legföbb szeretet tegyen teljessé mindent!!

DRÉGELYPALÁNK

(Bartha István , 2009.06.27 19:51)

Közös hobbynk van kedves LÓRÁNT ,közös rendezvényre voltunk hívatalolsak BUDAPESTRE június 13.-án .te nem tudtál eljönní ,én ott voltam ,hogy megismerhesselek személyesen is !S TE HIÁNYZOL MINDANNYIUNKNAK !NYUGODJ BÉKÉBEN !!!!!!!!!! bartha591213@freemail,hu

malomfala@citromail.hu

(sebestyen ibolya, 2009.05.11 19:42)

http://www.youtube.com/watch?v=M06Cbp9EqcI

judit1205@gmail.com

(Judit, 2009.04.21 14:06)

Nehezen jönnek szavak...Még mindig nagyon nehéz elhinni, ami veled történt. Istenre bizom lelked, és tudom, hiszem hogy nagyon jó kezekbe vagy egy olyan helyen, ahol nagyon boldog lehetsz. Talán nem sikerült eléggé kifejeznem, amig itt voltál, mennyire kedvellek és tisztellek Téged, minden esetre rengeteg szép emlék fűz Hozzád, kellemes időket töltöttünk együtt, rengeteg dolgot tanultam Tőled, amiért mindig hálás leszek Neked és a JóIstennek. Nyugodjál békében és vigyázz ránk Odafenntről...hisz Te már egy angyal vagy

REMETE

(Ivácson joco, 2009.04.19 21:10)

A JÓ ISTEN FOGADJO ÖRÖK HAJLÉKÁBA.NYUGODJÁL BÉKÉBEN.

renata_katona@yahoo.com

(Renáta, 2008.12.29 18:28)

Azt hiszem a palckba zárt kis világ alkotásaid csak egy részét tükrözik annak a szépségnek, ami igazán rejtőzik benned.
Értéket teremtettél, szebbé tetted a világot, és azt hiszem a tálentumodat igencsak ügyesen kamatoztattad.
Gratulálok, csak így tovább, sok türelmet!
Szeretettel, és köszönettel, hogy megismerhettelek...

Renáta

koszvenyes fout 273

(lakatos marja, 2008.10.07 09:58)

lori ezen a meszencsern tudunk beszeni ha akarsz lakatos marika ,,,lakatos_csaba,,,

koszvenyes fout 273

(lakatos marja, 2008.10.07 09:55)

ugyes vagy szeo voltak a kepek sok sikert tovabra es piszil lakatos marika

vnimi74@gmail.com

(NImród, 2008.09.16 21:00)

Kedves Szerző, Öcsém!
Ezuton is gratulálok neked e nemes hobbidhoz. Igazán türelememésztő, de mégis meghökkentő, ötletes, szép és mégis sokak számára elképzelhetetlen a munkáid hogyanja. További kitartást, munkakedvet kívánok, s hiszem, nem emészti fel minden türelmedet majd a kiállításanyag bővítése.
Szeretettel, NImród. Kapnikról.

a völgyből :)

(Meskó, 2008.09.01 13:48)

Mindegyik üveg más-más világot tár elém, hozzájuk tudnám társítani különféle emlékeimet. Legszívesebben bemásznék mindegyikbe, ott ücsörögnék egy keveset és boldogan élvezném e kis világok szépségeit.

a nagy rétről

(Zitóka, 2008.08.31 14:04)

Kis teremtmények ajándékvilága :) gyermekkori filmélményeimhez visz a palackba zárt hajód...ez volt az első benyomás. Egyszer talán felhők is születnek, mint ahogy barnaszemű lány mondta. Jó mulatást velük!